Tips voor zakelijk flirten

Wist jij dat…
ongeveer 80 % van de zakelijke beslissingen tegenwoordig wordt gedaan op jouw persoonlijke gunfactor. Uiteraard heeft het ook te maken met wát je dienst is of wat voor product jij verkoopt. Vaak is het zo dat iemand jou die bepaalde opdracht, klus of contact gunt, omdat jij jij bent. Het gaat dus om echte verbindingen te maken vanuit je hart. Je gooit daarbij als het ware je charmes in de strijd zodat je makkelijk dingen gedaan krijgen en opdrachten je gegund worden. gewoon omdat jij hartstikke leuk bent! En dat noemen we Zakelijk flirten en dat is volstrekt onschuldig en wordt steeds belangrijker. Het gaat daarbij onder andere om de eerste indruk, lichaamstaal en authentiek zijn.

Met andere woorden, het maakt vooral uit hoe jij overkomt en wie jij bent en niet alleen wat je doet. Voorbeeld: Als ik hoor dat PIET heel goed is in zijn werk, maar hij is altijd maar negatief en neutraal, luistert niet naar klant en blijft puur zakelijk zonder grapje bijvoorbeeld… Dan sluit dat niet aan bij mijn wensen. In gun hem dan die opdracht niet. Ik geef hem bvb dan liever aan ANITA die heel enthousiast mij kan vertellen waarom ze doet wat ze doet naar mijn wensen luistert en zichzelf laat zien wij zij werkelijk is.

Hier een paar tips:

1) Let op je lichaamstaal
Geef een stevige handdruk maar met zachte ondertoon. Zoek oogcontact, ogen spreken boekdelen namelijk. De rest van lichaamstaal kun je eventueel aanleren, maar ogen zeggen alles. Neem een open houding aan, dat betekent bv dus niet met je handen over elkaar. Je kunt veel uit lichaamstaal ook halen, ook of de ander je bijvoorbeeld interessant vind ja of nee…

2) Wees positief
Negatieve mensen zijn er al genoeg. Sta positief en open-minded in het leven en ook in je werk als ondernemer. Lach en maak ook gebruik van wat humor. En denk vooral in oplossingen ipv problemen, dat is wat een klant wil horen. Want elke ondernemer heeft een dienst of product om een oplossing te bieden. Denk daar maar over na.

3) Geef aandacht aan de ander
Dat begint bij goed luisteren, doorvragen en samenvatten. Toon ook oprechte interesse in je potentiële klant. Maak ook af en toe een complimentje, maar wel gemeend. Het heeft namelijk een gunstige positieve invloed op de sfeer.

Meer weten over zakelijk flirten? Ik geef verschillende korte inspirerende workshops bij bedrijven waaronder Zakelijk Flirten. 

Liefs Sjoukje

Sjouk1

Sjoukje de Haas is bedenker en eigenaresse van lifestyle Proud to be Stout. Ze is feelgood & lifestyle deskundige, schrijfster en inspirator. Als nuchtere Friezin ontdekte zij al snel haar spirituele – en stoutmoedige kant en wilde het beste uit haarzelf en het leven halen en deze ontwikkeling gunt ze iedereen. Ze ging steeds meer op haar intuïtie en wijsheid vertrouwen en durft daar nu op te vertrouwen door gewoon te doen. Het leven is een leerweg, steeds weer. Sjoukje daagt jou uit om het allerbeste uit jezelf te halen! Maak je leven spannend, trek de stoute schoenen aan en spring in het avontuur wat leven heet.

 

 

 

[retweet] [fb-like]

 

Laat reactie achter