Maak van 2014 jouw topjaar!

jumpZo aan het einde van het jaar is het goed om de balans weer eens op te maken. Wat heeft 2013 je gebracht en wat heeft het gehaald, kortom van welke voornemens is iets terecht gekomen? Wat ga je in het komende jaar anders doen om stappen vooruit te maken zodat je doelen te realiseren zijn? Onthoud: als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg… Met deze luchtige tips kun jij van 2014 een topjaar maken!

Focus je op wat je wél wilt en niet op wat je niet wilt.Maak een overzicht van de doelstellingen die je komend jaar wil bereiken en leg daar je focus op. Hoe meer doelen waar jij je op richt, hoe meer je aandacht verspreid wordt. Het is krachtiger om je te richten op één of twee doelstellingen, dat vergroot de kans op succes.

Luister meer naar je intuïtie.
We leven veel te veel in ons hoofd en zijn verslaafd geraakt aan onze gedachten. Met ons ‘gezonde verstand’ proberen we alles maar te relativeren en te analyseren. Hierdoor vertrouwen we niet meer genoeg op onze intuïtie of voorgevoel en zijn we constant in gevecht met ons brein wanneer er een belangrijke beslissing genomen moet worden.
Je gevoel zegt je zoveel meer dan je verstand. Ga in 2014 eens wat minder denken en meer voelen.  Ondervind dan zelf dat het veel minder inspannend is om keuzes te maken op basis van je gevoel.

Ontmoet nieuwe mensen.
Het is heerlijk om nieuwe mensen te ontmoeten, gezamenlijke interesses te delen en vooral om plezier te maken. Wil jij meer contacten, denk eens aan een lidmaatschap bij een sportschool of sluit je aan bij een hardloopclub. Organiseer een leuk uitje voor je collega’s en hun partners. Ga op vakantie met een groepsreis. Blijf op een feestje niet de hele tijd bij je vertrouwde groepje staan, maar ga eens spontaan een gesprek aan met iemand die je nog niet kent. Vraag hem of haar wat zijn passie is en luister meer dan dat je zelf aan het woord bent. Tuurlijk kan je altijd een persoon treffen waarvan zijn lichaamsgeur een stuk sterker is dan zijn verhalen, maar in dat geval schuif je gewoon door naar de volgende. Het zal je verbazen wat voor leuke gesprekken daaruit kunnen voortkomen.

Stop met multitasken.
Met het doen van vijf dingen tegelijk lijkt het erop dat je productief bezig bent, maar in feite voer jij je taken uit op de automatische piloot dus met onvoldoende aandacht. Ondanks dat ons brein niet gebouwd is om te multitasken, denken veel vrouwen alsof dat wél zo is. Ooit een man gezien die tijdens het koken een baby de fles geeft, een gesprek voert door een telefoon die tussen schouder en oor zit vastgeklemd en ondertussen de vaatwasser leegruimt? Nee, natuurlijk niet, dat is bij hen ondenkbaar. Dus waarom doen vrouwen dat dan wel? Eén ding tegelijk doen geeft veel meer rust en overzicht.

Stap uit je comfortzone.
Alles volgens hetzelfde patroon blijven doen creëert veiligheid, maar maakt het leven ook saai. Neem nou een kennis van mij, prima gozer, maar zijn relatie met zijn notitieblok is een stuk intenser dan met de buitenwereld. Wekelijks werkt hij zijn ‘to do list’ af volgens een vast gestructureerd patroon, zonder daar ook maar één keer van af te wijken. Boodschappen, auto wassen, sporten voor iedere activiteit staat een vaste dag en tijd. Bij het idee alleen al begint mijn melatoninehormoon al een aanval in te zetten, zelfs al is het nog vroeg in de ochtend, maar dit terzijde. Zolang zijn takenschema volgens plan verloopt functioneert hij het allerbeste, maar o wee als je hem meevraagt voor een spontane actie.
Dit zijn de types die al twintig jaar naar de camping in Torremolinos gaan, omdat ze dan weten wat ze kunnen verwachten. Terwijl het nemen van een andere afslag onderweg je weer op nieuwe plekken brengt. Verandering is leuk en brengt je in andere situaties, haalt je uit de sleur en laat je bloed weer eens lekker stromen. Sta open voor nieuwe dingen. Fiets vanuit je werk eens een andere route naar huis. Kook wekelijks een nieuw gerecht uit de ‘Allerhande’. Verander je kapsel en breng kleur in je make-up. Breng een bezoek aan een nieuw restaurant en bestel een gerecht van de menukaart dat je nog nooit eerder hebt gegeten. Ga op pad zonder routekaart. Wie durft te verdwalen vindt nieuwe wegen.

Voed het kind in jezelf.
Doe af en toe eens lekker gek. Voordat je het weet zit je in een bejaardenhuis en plas je weer in je broek dus maak plezier met het kind in jezelf zolang het kan. Gegarandeerd dat het je levenslust enorm verhoogt. Ik kan intens genieten van gekkigheid. Na een regenbui met m’n kinderen in de plassen springen net zo lang totdat we drijfnat zijn, aan een sneeuwballengevecht in de straat meedoen en ondertussen het raam van mijn chagrijnige buurman bekogelen. Met gierende banden optrekken bij het verkeerslicht. Dit moet ik even toelichten. Zodra iemand mij voor het verkeerslicht staat uit te dagen begint het kind in mij koprollen te maken. Nog voordat het groen wordt zijn mijn achterste kiezen al zichtbaar, helemaal als het een patser betreft die op zijn gaspendaal blijft trappen terwijl het licht gewoon op rood staat. Met de wetenschap dat ik achter het stuur transformeer tot een vent met ballen is het voor mij onmogelijk om het zijn ego te laten winnen van mijn pk’s… Meedoen aan een hardloopwedstrijd in de polder dwars door 24 baggersloten en in een speeltuin vol kinderen helemaal losgaan op een trampoline. Voor personen met een de doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg mentaliteit een ware kwelling, voor mij een verrijking.

Tel je zegeningen.
Een grote valkuil is altijd maar meer willen en nooit tevreden zijn met wat je hebt. Wanneer je dankbaarheid in je leven toelaat geeft dat een verlichtend gevoel. Er zijn zoveel redenen om dankbaar voor te zijn. Dankbaar voor alles wat je hebt, wat je dagelijks meemaakt, de bijzondere vriendschappen in je leven en je eigen kwaliteiten. Uit onderzoek blijkt dat dankbare mensen veel gelukkiger in het leven staan. Is jou glas half leeg of half vol? Iedere avond wanneer ik in bed lig denk ik aan drie dingen waar ik die dag het meest dankbaar voor ben geweest.

Geef.
Geven geeft ontzettend veel voldoening. De kunst is om te geven zonder iets terug te verwachten. Laat je geliefden regelmatig weten hoe belangrijk ze voor je zijn. Stuur een lief berichtje, een kaartje of koop een klein cadeautje. Ruim je kast op en geef je kleding weg aan iemand die het echt kan gebruiken. Wees een luisterend oor voor een vriendin, breng een kopje soep naar je zieke buurvrouw. Regel bij je partner op het werk een dagje vrij en organiseer een leuk verrassingsdagje. Hoe leuk vind je het zelf niet om een compliment van iemand te krijgen? Geef er vandaag zelf eens drie weg en zie wat het met die persoon doet!

Laat vriendschappen los die energie vreten.
Is het je wel eens opgevallen dat je in verschillende levensfases steeds andere personen aantrekt. Sommige blijven voor altijd en sommige passeren heel eventjes. Bedenk bij iedere vriendschap die niet soepel meer loopt, wat de toegevoegde waarde van die persoon is. Je hebt mensen die komen iets brengen, iets delen of iets halen. Normaliter gezien hebben deze drie punten een natuurlijk wisselend verloop binnen een gezonde relatie, een kwestie van geven en nemen. Maar in die laatste categorie bestaan ook personen die werkelijk niet van ophouden weten, de zogenaamde energievreters. Deze parasieten arriveren, figuurlijk gezien ieder ontmoeting weer met een afgeladen gierwagen vol bagger, dumpen tijdens een frequent eenrichtingsbezoek hun gehele lading op tafel, om vervolgens met een opgeruimd gevoel te vertrekken en jou in de stank achter te laten. Het leven is te kort om je te omringen met personen die permanent de levenskracht en vreugde uit je zuigen en je bovendien een punthoofd bezorgen. Laat ze los, je zult je bevrijd voelen.

Lach jezelf gezond.
Door te lachen lijken grote issues of problemen soms stukken kleiner en speel je plotseling niet meer de hoofdrol in een slechte B-film maar in een slapstick. Door je tegenslagen te relativeren met humor ben je in staat om even afstand te nemen. En dat is soms precies wat je op dat moment nodig hebt. Het leven is leuker als je ook regelmatig om je problemen kunt lachen en dat gaat makkelijker dan je denkt wanneer je het positieve in het negatieve zoekt. Probeer het leven eens wat minder serieus te nemen, je overleeft het toch niet…

Tijd om de deur van je verleden te sluiten en een nieuwe naar de toekomst te openen! Wat is het toch fijn dat je dankzij al je levenslessen van voorgaande jaren ieder jaar weer ‘verstandiger’ kan beginnen! Ik wens jou een geweldig 2014!

Ik ben benieuwd wat jij anders gaat doen om van 2014 jouw topjaar te maken? Deel het hieronder, zodat jij anderen ook kunt inspireren!

Liefs, Sandra

één reactie op Maak van 2014 jouw topjaar!

  1. joan schreef:

    top!!!!! ik ga nu me lijstje maken

Laat reactie achter