Lief assertief!

Hoe vaak neem je aan dat….., of zeg je ‘ja’, terwijl je ‘nee’ bedoelt? Of trek je een wenkbrauw op en denkt, ach… laat maar….? Wat zou er gebeuren als we allemaal wat meer ‘het kind’ in ons zouden laten zien? Laatst werd ik met m’n neus op de feiten gedrukt….
Wanneer wij ’s avonds met ons gezin aan tafel eten, ligt er nog een laatste stukje vlees in de pan. Als iedereen heeft gegeten en onze jongste dochter haar bord met restjes opzij schuift, vraag ik de anderen wie het laatste stukje vlees willen delen. Hevig verontwaardigt kijkt zij mij aan en hoor ik haar zeggen: “Mam…., waarom vraag je het niet aan mij?” “Uhhh… ik ga er vanuit dat jij niet meer hoeft?!” Dan zegt ze: “Ik hoef ook niet meer, maar ik vind het niet leuk dat je het niet aan mij vraagt…!”Verbaast en met een gevoel van trots, kijk ik haar aan en moet glimlachen om zoveel assertiviteit. Ik moet bekennen, het volgende moment raakt dit onverwachte inzicht mij met schuldbesef. Zíj heeft overigens nergens last van. Geen spoortje onenigheid te bekennen over het feit dat haar moeder haar heeft overgeslagen.

Inzicht

Vroeger als kind ging je op de grond liggen brullen als je je zin niet kreeg. De meesten van ons kregen geleerd dat dát niet hoort. Maar vroegen je ouders ook waaróm je zo boos was? Of wat je dan precies zo graag wilde? Vaak niet. We leerden eerst anderen de koektrommel voor te houden voor je er zelf eentje uit pakte. Ook al is het koekje die jij graag wilde dan misschien al weg. Het anderen naar de zin maken leverde ons waardering, liefde en aandacht op. Heb jij zo geleerd je eigen belangen te verwaarlozen? Of zie je hierdoor alleen nog maar die van jezelf en negeer, of zie je geen belangen van een ander?

Assertief ondernemen

Ondernemerschap is fysiek en energetisch ruimte innemen, laten zien wie je bent, wat je wilt en en wat jij te bieden hebt. Respectvol opkomen voor je belangen, het uitten van je gedachten, gevoelens en je mening, op een eerlijke en gepaste manier. Zonder daarbij de belangen van een ander uit het oog te verliezen.

Hoe vaak neem je aan dat…., of zeg je ‘ja’ en bedoel je ‘nee, of trek je een wenkbauw op en denkt, ‘ach… laat maar….’ Wat zou er gebeuren, als we allemaal meer ‘het kind’ in ons zouden laten zien? Meteen aangeven wanneer iets niet goed voelt en een vraag stellen wanneer iets niet duidelijk is? Ze zei het gewoon…. meteen, duidelijk en eerlijk. En ik kon niet anders dan haar gelijk geven!

Voor jou

In mijn praktijk kom ik veel onderneemsters tegen die moeite hebben met die assertiviteit. Ze weten vaak niet hoe ze moeten reageren in situaties, gaan er vervolgens over nadenken en liggen er wakker van. Assertiviteit kun je opnieuw leren en begint met voelen. Wanneer je bij jezelf zo’n gevoel bemerkt, sta er eens bij stil en benoem wat dit gevoel voor jou betekent. Zo oefen je in het vinden van de juiste woorden. Je zal zien, oefening baart kunst. Je leert het steeds sneller herkennen, waarna je kunt oefenen in het bespreekbaar maken. Wanneer je dit gaat doen, zal je, net als mijn dochter, de ander bewustmaken en worden situaties helder en concreet. Het kind in ons is zó puur. Heerlijk!

Hartelijke groet,
Astrid Koelewijn

Astrid Koelewijn is lifecoach en biedt ondersteuning aan zelfstandig onderneemsters. In 1994 begon zij, samen met haar echtgenoot een reclamebureau en weet als geen ander welke zaken er spelen als vrouw, moeder en onderneemster. Na haar burn-out gooide zij in 2009 het roer om en volgde de opleiding tot Lifecoach. Inmiddels runt zij succesvol haar eigen praktijk in Noordwijk. Astrid zorgt voor bewustwording van je vrouwelijke kracht in voelen, denken en handelen. Haar pragmatische aanpak stimuleert tot groei en ontwikkeling. In haar blogs beschrijft zij coachsessies, eigen ervaringen en geeft (lees)tips. Volgende jaar brengt zij haar eerste boek op de markt.

[fb-like] [retweet]

 

Ook Proud to be Stout denken en doen?

Laat reactie achter