De kunst van het ontvangen incl 7 tips

Geven & nemen in balans.

Vorig jaar heb ik meegewerkt aan een artikel ‘Ontvangen is ook een kunst’ in Algemeen Dagblad, maar dit onderwerp blijft helaas voor veel vrouwen actueel. Hopelijk wordt jij als vrouw weer even geprikkeld door dit blog inclusief tips om te leren te ontvangen.

Wil je liever de tips beluisteren ipv lezen. Ik heb de 7 tips ook besproken op radiostation Wildfm. Luister hier het fragment

Veel vrouwen hebben er helaas een handje van om eindeloos geven en nooit iets terug willen ontvangen of het nu gaat om complimenten, cadeaus of hulp. Ze willen bescheiden overkomen, omdat ze denken dat het zo hoort. Ook voelt het vaak ongemakkelijk en dat komt omdat vrouwen die alleen maar geven, over het algemeen een vrij laag zelfbeeld hebben. Diep van binnen vinden ze dat ze het niet verdienen om iets te ontvangen. Maar als je geeft, mag je toch juist ook terug ontvangen? Ik zeg ‘balans is de sleutel’. En wat je weggeeft krijg je ook weer terug, dat gaat om de wet van geven en ontvangen.

7 Proud to be STOUT tips om te leren ontvangen:

1) Ontvangen vraagt om een omschakeling in je gedachten. Het kan best lastig zijn om complimenten, cadeaus of hulp te ontvangen als je dat eerder nooit (of weinig) deed. Wijs advies ook niet meteen af maar luister ernaar, vooral als het een persoon is die je dierbaar is. Zie het advies als een ervaring, je kan er wat mee doen, maar het hoeft niet. Het leven wordt trouwens een stuk aangenamer als je kunt ontvangen, probeer maar. Sta jezelf toe om te ontvangen en te genieten van wat je krijgt. Je wordt er als persoon sterker van en het is goed voor je zelfbeeld als je merkt dat anderen graag iets voor je willen doen.

2) Ook jij mag nemen ipv alleen te geven.
Als iemand je iets (zomaar) aanbiedt, sla het niet af. Maar bedank die gene vanuit je hart en geniet van dat mooie compliment, cadeau of hulp. Zorg voor een mooie balans. Begin met iedere dag iemand anders een oprecht compliment te geven. Vaak denken we wel: ‘wat heeft ze een leuke rok aan’, of ‘wat zit zijn haar leuk’, maar zeggen we het niet. Als je dat wel doet, zul je zien dat er ook vaker complimenten terugkomen. Dat is de wet van geven en ontvangen. Je kunt oefenen met het ontvangen van complimenten door de gever oprecht te bedanken en te genieten van het compliment. (Ik vind het heerlijk om te geven, maar ook om te ontvangen. Daarom heb ik een Wensenlijstje gemaakt)

3) Neem een compliment aan als een cadeautje voor jezelf. Als iemand jou een compliment geeft: ‘Ooh wat een mooie jas heb je aan!’ Zeg dat niet: ‘Het was in uitverkoop’. Nee, want dan ben je jezelf weer aan het verdedigen. Zeg voortaan ‘Ja super leuke jas he, ik kon hem niet laten hangen. Ben er erg blij mee!’ Of iemand geeft jou een compliment over je haar, ook al ben je niet naar de kapper geweest. Neem het compliment aan, omdat jij dat waard bent. Een compliment is eigenlijk gewoon een bevestiging van buitenaf en daardoor krijg je alleen maar een beter zelfbeeld, dat geeft zelfvertrouwen.

4) Neem hulp aan, als dat je wordt aangeboden. Als je hulp aangeboden krijgt tijdens drukke tijden, neem dat aan. Als iemand bijvoorbeeld boodschappen wil doen of jouw ramen wil lappen, sla dit niet af. Want dan heb je weer meer tijd voor andere dingen. Gun jezelf dat! Dit geld ook op je werk, als iemand vraagt of hij iets voor jou kan doen geef hem dan ook een taak mee en laat het los.

5) Vraag om hulp als je druk bent of iets niet kan. Als je niet spontaan hulp krijgt aangeboden, durf dan hulp te vragen. En bedenk dan niet wat anderen wel of niet van je denken, dat ze je wellicht zwak zullen vinden of wat dan ook. Wees duidelijk over wat je zelf nodig hebt, andere mensen kunnen geen gedachten lezen. Ze weten pas wat jij wilt als je het zegt. Heb je een boost nodig op dit moment? Wellicht is de STOUT Boost iets voor jou.

6) Ontvang cadeaus met open armen. Het begint met een cadeau met open armen te ontvangen & de gene te bedanken voor het cadeau. Wat het ook is, wees blij. Tuurlijk mag jij best zeggen dat je het niks vind als de gene daar om vraagt. Of eventueel geef je het cadeau wat jij hebt gekregen weer aan iemand anders. Maar bedank, straal en wees blij. Dat geeft de ander ook een goed gevoel.

7) Geef jezelf eens een compliment of koop een cadeau! Door jezelf een compliment of cadeau te geven krijg je zelfvertrouwen en een goed gevoel. En daar hoeft niet een speciale reden voor te zijn, omdat je jarig bent, bent afgevallen of bent geslaagd, maar gewoon omdat jij het waard bent. Je kunt een compliment zien als motivatie, zodat je nog meer zelfvertrouwen krijgt en trots op jezelf kan zijn. Jij mag er zijn zoals je bent. Want weet jij wel hoe leuk jij bent?

Veel succes en plezier met alle complimenten, cadeaus en hulp die je in ontvangst gaat nemen!


Liefs
Sjoukje

 

[retweet] [fb-like]

Laat reactie achter