Automeisjes

automeisje Yvette

Ik houd van mannen. En van auto’s! Ik ben geen feminist of Tomboy. Laat mijn okselhaar ook niet staan. Wil alleen een punt maken dat de autowereld geen mannenwereld hoeft te zijn.

Google eens op de woorden ‘Cars & Girls’ of ‘vrouw en auto’’. In plaats van leuke weetjes voor vrouwen over auto’s zie je pagina’s vol met halfnaakte vrouwen die de motorkap van een rood monster grondig inspecteren. Een geïdealiseerd beeld waarvan menig vrouw begint te steigeren.

Begrijp me niet verkeerd hoor, ik heb respect voor de beursbabes en het urenlange staan op die cm’s hoge hakken, het verkrampen van je wangen van het gedwongen glimlachen en het vriendelijk blijven knikken naar al die starende ‘midlife-mannen’.

Maar er is heus wel meer dan alleen vrouwen die met een finishvlaggetje staan te zwaaien of dames die wat bijverdienen in de lokale carwash. En nee, niet elke vrouw rijdt in een Fiat Panda of ander seksloos gebakje op wielen. We hebben geen cursus ‘inparkeren voor Dummies’ nodig en kunnen prima kaartlezen.

Tegenwoordig is autorijden niet alleen meer voor de mannen weggelegd (m.u.v. Saudi-Arabië spijtig genoeg). Sterker nog, in het begin van de jaren ’50 merkte de marketingdivisies van verschillende automerken op dat vrouwen steeds meer invloed hadden en interesse kregen in de aankoop van een auto. Bij koppels bijvoorbeeld kreeg de vrouw steeds meer zeg in de kleurkeuze. Nu zijn we gelukkig al zover dat er complete modellen worden afgestemd op het vrouwelijk gebruik hiervan.

Het enige waar we nog vanaf moeten is het stigma dat vrouwen niet kunnen rijden. Zelf maak ik me er ook wel eens aan schuldig terwijl ik geïrriteerd mijn stuur opvreet: ‘’Er zal wel weer een vrouw achter het stuur zitten’’. Maar is dit wel waar? Er zijn tenslotte zelfs autoverzekeraars die claimen (leuke woordspeling trouwens) dat vrouwen veiliger rijden dan mannen. Of minder vrouwelijke schademeldingen ook ‘’veiliger rijden’’ betekend, valt te betwijfelen. Maargoed, ik geef graag mijn ‘eigen soort’ het voordeel van de twijfel. Al ben ik geen fan van de 65+ rijstijl hoor. Gewoon lekker gas op die lolly!

En dat soort vrouwmensen zijn er ook genoeg hoor. We zijn op het circuit te vinden, in de autoshowrooms (aan beide zijden van de balie), in de werkplaats en in de media. Mijn punt is: Er zijn geen sectoren/markten of werelden waarbij de ene sekse de ander uitsluit. Mijn bedoeling is ook niet om de strijd om gelijkheid opnieuw aan te gaan (dat bijltje is al begraven in mijn opinie) maar om mijn stem, als Automeisje zijnde, extra luid te laten horen. Geef mij dat podium maar, ik ga er wel op staan.

Ben jij ook gek op alles met wielen?

Laat reactie achter