Acute aanval van pms…

Als een kind zo blij sta ik in de rij bij de kassa van de snoepwinkel. In mijn hand een grote puntzak die ik zojuist heb volgeschept met het lekkerste snoep wat in de winkel te vinden is. Vandaag is het één van die maandelijkse dagen dat het voor mij onmogelijk is om zonder aankoop deze winkel te passeren.
Net als ik aan de beurt ben om af te rekenen begint het overtollige speeksel, afkomstig van een onsje drop verstopt in mijn wangen, uit mijn mond te lekken. Het schuimende kwijl probeer ik nog te verbergen door met mijn tong een rondje kinnebak te maken, maar tevergeefs. Door mijn gulzigheid druipt de smurrie al op mijn jas. Je ziet de verbazing in de ogen van de verkoopster toenemen, ik voel plotseling een aanval van plaatsvervangende schaamte opkomen. Het stadium van walging is dit keer al bereikt nog voordat de bodem van de zak zichtbaar is. Tja, dat een kind van drie jaar stiekem een snoepje in zijn mond stopt tijdens het scheppen is volkomen acceptabel, maar een vrouw van veertig die met een paar hamsterwangen snakkend naar lucht niet eens antwoord kan geven op de vraag of de zak open of dicht moet ziet er toch een stuk triester uit.

Het is weer zover het pre menstrueel syndroom heeft weer bezit van mij genomen. Iedere maand komen ze terug, de dagen dat mijn leven in het teken van eten en snoepen lijkt te staan. Laten we eerlijk zijn, op normale dagen is het voor mij al onmogelijk om een pak koek terug te leggen na één koekje, maar de hoeveelheden die er tijdens deze dagen geconsumeerd worden, zorgt ervoor dat ik mij een week later nog steeds hyper voel. Werkelijk geen één enkel product op de rolband van de kassa bevat géén overmatige E-nummers. Laat staan dat ze in de schijf van vijf voor komen. Gelukkig ben ik niet het enige slachtoffer met deze periodieke onbedwangbare trek. Maar liefst 60% van alle vrouwen heeft hier regelmatig mee te maken.

De reden dat vrouwen vlak na de eisprong overmatig kunnen gaan eten is om het serotoninetekort op deze manier aan te vullen. En dat helpt eventjes, om precies te zijn een kwartier. Serotonine zorgt voor een regulerende rol bij eetlust, geeft een vol en verzadigd gevoel. Een te laag serotonineniveau in de hersenen bevordert dus overeten.

Koppel mij maar aan een infuus met vloeibare serotine tijdens pms-dagen. Oké, oké, ik geef toe, het ziet er wel wat lullig uit wanneer je op je werk verschijnt met een rijdende standaard waar een zakje ‘voldaan gevoel’ aan hangt te bengelen, maar het voorkomt wél dat je tot drie keer toe paashazen moet gaan kopen. Ik had afgelopen pasen geen andere keus. Er was verder niets aan zoetigheid in huis te vinden, en probeer dan nog maar zo een brute aanval de kop in te drukken. Het gekke is dat je schuldgevoel niet begint zodra je de oren van de haas zit weg te bunkeren, maar al zodra je het haasje in zijn smaakvolle oogjes kijkt. En juist omdat je weet dat je allesbehalve verstandig bezig bent smaakt die haas tot aan zijn pootjes goddelijk lekker. Van lang nagenieten is geen sprake op het moment dat je hem in je slokdarm voelt opborrelen onderweg naar de Hema…

Als de tijd is aangebroken dat een joggingbroek met elastieke taille het enigste kledingstuk uit je garderobe is dat nog comfortabel zit, weet je dat het einde in zicht is. Wat kan het leven als vrouw tussen lege zakken M&M’s toch genadeloos hard zijn, zeker als je bedenkt dat pms vanaf je dertigste langzaam toeneemt en zijn piek bereikt tijdens de overgang. Ik kan in ieder geval straks tegen sinterklaas zeggen dat ik heel ‘zoet’ ben geweest dit jaar.

PMS staat voor pre menstrueel syndroom en zijn symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie kunnen optreden, zoals die heerlijke vreetbuien. Ongeveer 60% van de vrouwen tussen 15 en 45 jaar heeft last van PMS… Hoor jij ook tot de groep die last heeft van pms? En heb je naast eetbuien ook nog andere kwaaltjes zoals stemmingswisselingen e.d.? Leuk als je het met ons deelt! Hoor jij ook bij deze groep? En waar heb jij last van?

Groetjes,
Sandra

Laat reactie achter